Gwyneth Paltrow: Selv om hennes strenge spiserutine høres giftig ut, er det ingen grunn til å dømme utseendet hennes

Ekstrem slanking er ikke uvanlig i Hollywood – men nesten ingen snakker om det. En kommentar om faren ved den (gjenopptatte) glorifiseringen av kostholdskulturen, drevet av skuespillerinnen Gwyneth Paltrow.

Gwyneth Paltrow tar for tiden mye flak på TikTok for sine "utdaterte" velværetips, som inkluderer IV-terapi, beinbuljong og intervallfasting. Selv om dette kanskje ikke høres kritisk ut i begynnelsen, ettersom mange mennesker tar buljong eller er fans av intervallfaste, har skuespilleren nå utløst en bølge av opprør med tipsene sine.

Gwyneth Paltrow: Her snakker hun om sin strenge spiserutine

I et intervju med Dr. Will Cole, en "Functional Medicine Practitioner", snakket Gwyneth Paltrow om sin "velværerutine", som til å begynne med høres stort sett restriktiv, uholdbar og urealistisk ut: Om morgenen har skuespilleren bare en svart kaffe. Etterfulgt av en beinbuljong til lunsj (igjen etterfulgt av en times treningsøkt og 30 minutter i den infrarøde badstuen), og om kvelden, legger Gwyneth Paltrow til, en middag i Paleo-stil med mye grønnsaker. "Det er veldig viktig for meg å støtte avgiftningen min," avslutter skuespilleren henrettelsen.

For mange mennesker utgjør denne spiseatferden en spiseforstyrrelse. Og forståelig nok er mange TikTok-brukere uenige. En person refererte til Gwyneth Paltrow som "moren til alle mandelmødre", mens en annen skrev: "Velvære, eller også kjent som ED [spiseforstyrrelse]", og en annen spurte: "Hva avruser du fra hvis alt du spiser er buljong og grønnsaker?"

Jeg kjenner altfor godt til skadene dietter promotert av kjendiser (selv i navnet på en "velværerutine") kan gjøre for unge menneskers kroppsbilde – jeg besvimte selv en gang på skolen etter å ha prøvd "Master Cleanse", som på den tiden ble assosiert i media med Beyoncés vekttap for filmen Dreamgirls. 

Likevel ble jeg også delvis lettet da Gwyneth Paltrow beskrev spiserutinen sin. Jeg mener, i det minste er hun ærlig, ikke sant?

Dette er grunnen til at vi endelig bør slutte å sammenligne kroppene våre (med stjernene).

La oss bare se på Oscar-utdelingen i 2023: Ingen kan virkelig fortelle meg at ikke en eneste stjerne som gikk på det beige eller champagneteppet brukte (ekstreme) metoder for å passe inn i hans:hennes antrekk i prøvestørrelse. Den britiske programlederen og skuespilleren Jameela Jamil påpekte den usynlige syklusen med ekstrem slanking som følger med utdelingssesongen, og skrev på Instagram:

"Vekttap blir en olympisk sport i løpet av utdelingssesongen. Og bildene blir værende. Men metodene er ikke bærekraftige, og de opprettholdes vanligvis heller ikke til neste prisutdelingssesong! Nok en gang blir bildene av tidløse, slanke kvinner brukt som et middel for begjær."

Jameela Jamil fortsatte med å hevde at "mange" av Oscar-vinnerne hadde brukt injeksjoner for å gå ned i vekt – i en tid da Ozempic og andre slike injeksjoner utropes som en kur mot "fedmeepidemien", noe som (på nytt) øker presset på folk til å gå ned i vekt for enhver pris.

"Vi forventer at vi skal kunne oppnå de samme skjønnhetsstandardene som kjendiser uten å ha midlene til å gjøre det – det er ikke en rettferdig sammenligning i utgangspunktet." Megan Jayne Crabbe

Uansett hvilken vekttapsmetode som brukes, er ekstrem slanking i utgangspunktet et krav for å eksistere som kvinne i Hollywood. Og jeg skjønner det (på en måte): Å være slank gir en viss beskyttelse mot den nådeløse kroppsskammen som mange stjerner må takle. Men "normale" mennesker er også utsatt for dette presset. Og når vi stadig oversvømmes med bilder av ekstremt tynne kjendiser som skal være det ultimate skjønnhetsidealet, sammenligner vi oss naturlig nok med dem. Hvis de kan se slik ut, hvorfor kan ikke vi? 

Den triste sannheten: Vi ser disse kjendisene som eksempler på hva vi ønsker å oppnå – for ikke å nevne at vi ikke har en brøkdel av deres rikdom eller ressurser. Og når vi sammenligner kroppene våre med kjendisenes, kan det bare ikke ende godt. Megan Jayne Crabbe, bestselgende forfatter av boken Body Positive Power, vet dette også, og sier til GLAMOUR: "Vi forventer at vi skal kunne oppnå den samme skjønnhetsstandarden uten å ha ressursene – det er ikke en rettferdig sammenligning i utgangspunktet."

Vi roser stjernene for å snakke med oss om alt fra deres romantiske eventyr til deres velprøvde skjønnhetstips. Og gjennom sosiale medier har vi visstnok blitt enda nærmere og dannet parasosiale vennskap. Vi blir glade når de uventet "liker" kommentarene våre på Instagram eller følger oss på Twitter.

Men deres dietter og såkalte "velværerutiner" er den største trusselen mot dette forholdet til oss, ettersom de avslører det usynlige arbeidet – private treningssentre, personlige kokker, infrarøde badstuer, etc. – som virkelig kreves for å opprettholde utseendet deres. På denne måten har de mange stjernene et insentiv (så vel som muligheten) til å foretrekke å holde sin ekstreme vekttapstaktikk hemmelig.

"En del av appellen til kjendiskulturen er at stjernene alltid ser ut til å være så perfekt kledd og umulig vakre og uendelig lykkelige og rike," legger Crabbe til,

"Kjendiskulturen skaper en forventning om at disse kvinnene skal oppnå et nivå av fysisk perfeksjon som bare er mulig gjennom dyre behandlinger og ekstreme livsstiler, samtidig som det gir inntrykk av at det hele er naturlig. Det er den ultimate illusjonen."

Gwyneth Paltrow er langt fra den eneste kjente kvinnen som går på en streng diett – men hun er en av de få som faktisk innrømmer det…

Når stjerner som Gwyneth Paltrow refererer til beinbuljong som "suppe" – eller når Kim Kardashian snakker om krasjslanking for å passe inn i Marilyn Monroes kjole – suspenderer de øyeblikkelig illusjonen om at utseendet deres er et uanstrengt biprodukt av deres berømmelse. Gwyneth Paltrow er langt fra den eneste berømte kvinnen på en streng diett. Hun er imidlertid en av de få som faktisk innrømmer det – selv om hun gjør det under dekke av "velvære".

Betyr dette at vi bør feire stjerner som Gwyneth Paltrow og Kim Kardashian som viser et minimum av ærlighet om den harde virkeligheten som virkelig ligger bak kroppene deres? 

Hvor farlig forholdet "spis som meg, se ut som meg" er for ens kroppsbilde

Gwyneth Paltrow representerer en viss forestilling om velvære som ingen andre. Som grunnlegger av merkevaren "Goop" representerer hun en elitevisjon om velvære som appellerer til de superrike og de som ønsker å bli det. Hun har et dedikert publikum av kvinner som er mål for endeløse markedsføringskampanjer (ikke bare av Goop) som fremmer jakten på velvære.

Rhiannon Lambert, sertifisert ernæringsfysiolog og forfatter av The Science of Nutrition, sier at Gwyneth Paltrows tilnærming til velvære kan være "veldig farlig" fordi "de fleste teknikkene eller metodene ikke er evidensbaserte." Fordi Gwyneth Paltrow posisjonerer seg som en ekspert på alt som har med helse å gjøre, kan noen tolke hennes egen livsstil som gode ernæringsråd, og fremme det Lambert beskriver som et "spis som meg, se ut som meg"-forhold – "et av de største røde flaggene" når det gjelder ernæring og kroppsbilde.

"Gwyneth Paltrow har et økonomisk insentiv til å være ærlig om sin "velværerutine"…"

For de fleste som ikke har Gwyneth Paltrows uendelige ressurser, kan ekstreme forsøk på å begrense føre til spiseforstyrrelser i det lange løp. Anti-diett ernæringsfysiolog Christy Harrison beskriver dette fenomenet som "restriksjonspendelen".

Når pendelen svinger til begrensningssiden, sier Harrison, "er kroppens naturlige reaksjon å skyve pendelen tilbake til den andre siden – å spise mye, føle at du har mistet kontrollen over maten, til og med overspising", noe som fører til enorme følelser av angst og skam over mat, samt de fysiske risikoene forbundet med begrensning og overspising, som tretthet, svekket immunforsvar og næringsmangel.

Også viktig å huske på: Gwyneth Paltrow har et økonomisk insentiv til å være ærlig om sin såkalte "velværerutine". I 2018 skrev journalisten Taffy Brodesser-Akner, som allerede forklarte hvordan "Goop" kan gjøre kontroverser om til penger: "Hver gang det har vært en negativ historie om [Gwyneth Paltrow] eller hennes selskap, har det bare ført til at flere kommer til nettstedet. (via The New York Times)."

Streng spiserutine som en utløser for å kommentere kropper: her er hvorfor det er feil reaksjon

Siden Gwyneth Paltrows intervju har TikTok blitt oversvømmet av folk som kritiserer uttalelsene hennes. Navnet hennes har også vært på alles lepper på Twitter, og det har vært utallige nyhetssaker og artikler – inkludert denne – som diskuterer henne. Som ordtaket sier, "negativ publisitet er også publisitet"?

Men hva diskusjonen rundt skuespillerens strenge "velværerutine" også (dessverre) bringer i tankene igjen: at det blir tatt av mange mennesker som en anledning til å kommentere Gwyneth Paltrows kropp og utseende. Kroppsskam er aldri ok. Å kritisk rapportere eller diskutere glorifiseringen og farene ved kostholdskultur gir ingen rett til å angripe eller dømme en persons kropp eller utseende – og bommer på poenget.  

Kostholdskulturen har oss alle i et fast grep: Den tvinger oss inn i en situasjon der vi enten er sinte på kjendiser fordi de lyver om hva de spiser, eller er ærlige om hva de spiser.

Fakta: Kostholdskulturen har fortsatt et godt grep om oss alle. Det tvinger oss inn i en vanskelig situasjon der vi enten er sinte på kjendiser for å lyve om hva de spiser eller for å være ærlige om hva de spiser. Uansett, for å være ærlig blir vi altfor ofte opprørt over dietter og mat når vi kunne brukt energien vår på ting som virkelig betyr noe.

Finnes det en annen vei fremover? Forfatter Megan Jayne Crabbe mener det, og ønsker seg en verden der "kjendiser erkjenner skaden begge alternativene påfører seg selv og publikum, og anerkjenner sin makt til å bryte med kostholdskulturen og sette en ny standard". 

Featured

Qual è miglior racchetta padel? Classifica 2023

See details

Migliori liquidi per sigaretta elettronica

See details

Gel capelli ricci

See details

Best hot tubs under $5000

See details

Write for us + Fashion

See details

News

2023-03-24 20:10:17 How did Sheryl Underwood lose weight 2023-03-24 20:05:25 Dr. Dre enfants : qui sont-ils ? 2023-03-24 20:00:24 Dr Dre The Chronic Studioalbum 2023-03-24 19:40:36 Film e programmi TV di Freddie Highmore 2023-03-24 14:04:09 How to choose a bookmaker's office for a beginner 2023-03-23 18:08:21 Andrew Tate sunglasses 2023-03-23 16:28:27 Federica Pellegrini nude: il photoset fa impazzire i fan 2023-03-23 16:12:22 Ist Eminem schwul? 2023-03-23 13:21:52 Alain Delon est-il malade d'Alzheimer? 2023-03-23 12:24:33 Is Smoky Robinson gay? 2023-03-22 13:46:10 Zendaya : ses "Baby Pink Nails" sont la tendance manucure la plus naturelle que nous voulons porter tout de suite 2023-03-22 13:43:43 Tom Cruise, Tochter Suri und die Wahl des Colleges: Sie haben sich seit 10 Jahren nicht mehr gesehen, aber er wird die Studiengebühren bezahlen 2023-03-22 13:40:27 Jennifer Lopez: questi sandali non sono solo trendy, ma sono stati disegnati dalla stessa cantante 2023-03-22 13:38:07 Rihanna enhances the beauty of the most classic of Rolex models with her style 2023-03-21 17:20:14 Jeremy Scott lascia Moschino: ecco i suoi 10 look più folli per il marchio 2023-03-21 17:18:15 Rupert Murdoch marries again at 92: "I was afraid to fall in love because this time I knew it would be my last" 2023-03-21 17:15:47 Selena Gomez hat bereits die (unerwartete) Maniküre getragen, nach der Sie sich diesen Frühling sehnen werden. 2023-03-21 17:12:58 Jennifer Aniston sous la Tour Eiffel : J'ai eu l'impression de voir Emily à Paris 2023-03-21 17:08:57 Shawn Mendes: "Being authentic is not just about telling the truth" 2023-03-19 14:18:43 Tutto su "Swarm", la serie horror ispirata a Beyoncé in cui Billie Eilish fa il suo debutto come attrice 2023-03-19 14:15:13 Brooke Shields, hypersexualisierte Ikone der 70er Jahre, enthüllt, dass sie vergewaltigt wurde 2023-03-19 14:11:22 Lazarus" de David Bowie à Cesena, "Bill Viola" à Milan et d'autres événements à ne pas manquer 2023-03-19 14:06:28 Lance Reddick died, actor was 60 years old 2023-03-18 16:47:17 Lily Collins: "We celebrate women of all ages"

News archive

2/2023 » 1/2023 » 12/2022 » 11/2022 » 10/2022 » 9/2022 » 8/2022 » 7/2022 » 6/2022 » 5/2022 » 4/2022 » 3/2022 »