Change language

J.K. Rowling: hennes missbrukande ex-make hävdar att han är författare till Harry Potter

J.K. Rowling: hennes missbrukande ex-make hävdar att han är författare till Harry Potter

Författaren hade nyligen berättat att Jorges Arantes, hennes före detta man, hade gömt manuskriptet till hennes första roman för att tvinga henne att stanna hos honom. Han svarade med en till synes löjlig anklagelse.

J.K. Rowling har aldrig gjort någon hemlighet av den spända och våldsamma atmosfären i relationen med sin första make. För trettio år sedan flyttade den blivande författaren till Harry Potter-sagan till Portugal efter sin mors död för att undervisa i engelska. Det var där hon började skriva den berättelse som skulle bli hennes triumf. Och det var också där hon födde sin äldsta dotter Jessica, som hon sa att hon ville skydda från våldet från sin dåvarande make, den före detta TV-journalisten Jorge Arantes. Under podcasten The Witch Trials of JK Rowling avslöjade författaren hur mannen hade tagit manuskriptet till hennes första roman The Philosopher's Stone som gisslan för att hindra henne från att lämna. 

Enligt Daily Mail går nu Jorge Arantes ut och förnekar anklagelserna: "Jag vet inte varför hon säger de här sakerna", säger han, "kanske har de tre årens fängelsevistelse gjort henne lite vansinnig". Men det var vad han sa härnäst som satte Hogwartsfansen i brand. Arantes hävdade en del av författarskapet: "Jag var också inblandad när hon skrev. Hon läste det för mig och jag läste det för henne."

"Jag hade inte ens en nyckel till mitt hus"

Det före detta paret, som gifte sig 1992, bildade en förening som snabbt bröt samman under den mobbning som Jorge Arantes utsatte J.K. Rowling för:

"Han tog min handväska så fort jag kom hem. Jag hade inte ens en nyckel till mitt hus eftersom han kontrollerade allt. Han var långt ifrån dum. Jag tror att han visste eller misstänkte att jag ville lämna honom. Under tiden gick manuskriptet framåt. Han visste hur viktigt det var för mig, och därför gömde han det och höll det som gisslan." 

För att rädda den första delen av Harry Potter-historien tog författaren till ett knep: hon tog några sidor åt gången ur manuskriptet, kopierade dem på jobbet och lade tillbaka dem varje dag, så att han inte skulle märka det. Hans rädsla? "Att han skulle tänka på att bränna det.

"Jag gav honom några örfilar, inget mer. Jag känner ingen ånger."

När Jorge Arantes hotade att hålla henne borta från sin dotter gick Rowling till polisen. Nästa dag återvände hon till sin lägenhet tillsammans med polisen för att ta tillbaka sitt barn.

Exmaken bekräftade episoden för The Sun i en intervju 2020: "Jag slog henne lite grann, inget mer. Jag känner ingen ånger."

Jorge Arantes gick till och med så långt att han stormade in i den första lägenheten som författaren köpte i Edinburgh med rättigheterna till Harry Potter-sagan. Från och med 2001 återuppbyggde författaren sitt liv och gifte sig med Neil Murray, med vilken hon fick ytterligare två barn. 

Är Jorge Arantes faderskapsanspråk en liten vändning eller en riktig krigsförklaring? Vi kan konstatera att nästan trettio år senare har vissa saker fortfarande inte smältats. 

Skrivet av Michael Zippo

Michael Zippo, passionerad webbansvarig och utgivare, sticker ut för sin mångsidighet när det gäller spridning online. Genom sin blogg utforskar han ämnen som sträcker sig från kändis nettovärde till affärsdynamik, ekonomin och utvecklingen inom IT och programmering. Hans professionella närvaro på LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/michael-zippo-9136441b1/ - är en återspegling av hans engagemang för branschen, samtidigt som hantera plattformar som EmergeSocial.NET och theworldtimes.org framhäver hans expertis i att skapa informativt och aktuellt innehåll. Michael är involverad i betydande projekt som python.engineering och erbjuder en unik upplevelse i den digitala världen och bjuder in allmänheten att utforska de många aspekterna online med honom.

News

News archive

4/2024 » 3/2024 » 2/2024 » 1/2024 » 12/2023 » 11/2023 » 10/2023 » 9/2023 » 8/2023 » 7/2023 » 6/2023 » 5/2023 »