Change language

Sport en rechten, Lewis Hamilton tegen FIA-regels: ‘Ik zal zeggen wat ik wil, zoals altijd’

Sport en rechten, Lewis Hamilton tegen FIA-regels: 'Ik zal zeggen wat ik wil, zoals altijd'

De Internationale Automobielfederatie snoert hem de mond: "Coureurs mogen geen politieke, persoonlijke of religieuze uitspraken doen". De zevenvoudig wereldkampioen kwam in opstand en zijn collega's waren verdeeld.

De FIA, de internationale automobielfederatie, legt hem de mond gesnoerd en Lewis Hamilton doet hem af. Bevestigend dat we te maken hebben met een bijzondere man en een zeldzame kampioen, herhaalde de zevenvoudig wereldkampioen tijdens de lancering van Mercedes voor het komende Formule 1-seizoen zijn overtuigingen en herhaalde dat "niets me zal tegenhouden om te spreken". In een wereld als de sport waar opportunisme en opportunisme de boventoon voeren, zingt Hamilton uit het koor en kiest hij opnieuw partij. "Ik zal zeggen wat ik wil, zoals ik altijd heb gedaan." De kwestie is (niet) simpel: de FIA heeft vanaf dit jaar een verbod ingevoerd voor coureurs om politieke, persoonlijke of religieuze uitspraken te doen. Te groot is het risico op uitglijders, blunders, zinnen die de machtigen in het circus ongepast vinden en die controverse kunnen uitlokken. Het is de harde wet van de sponsor. En dus: volgens de FIA moeten coureurs toestemming vragen alvorens zich uit te spreken over dit of dat onderwerp anders dan de motor, de ronden, de afhandeling van de auto.

Lewis Hamilton haalde zijn schouders op.

"De Formule 1 zal nooit iemand de mond snoeren. Ik denk dat alle coureurs het eens zijn over de vrijheid van meningsuiting. Ik hoorde van dit verbod tijdens de winterstop, maar niets zal me tegenhouden om te praten over de dingen waar ik gepassioneerd over ben en de problemen die er zijn."

Zoals hij immers altijd heeft gedaan. Hamilton heeft nooit geschuwd als het gaat om gevoelige kwesties, van racisme tot genderidentiteit, van het milieu tot oorlogen in de wereld.

Andere coureurs, van Verstappen tot Bottas, zijn de Britse kampioen komen steunen, maar de categorie is al verdeeld. Er zijn er ook die zich aansluiten bij de FIA-regels. Die liever problemen vermijden en hun mond houden. "We hebben een grote kans vanwege onze positie met onze sport, die steeds mondialer en multicultureler wordt," legde Hamilton uit, "We hebben het over 20 coureurs, 10 teams en veel sponsors, die verschillende ideeën hebben, verschillende meningen". Ik kan niet zeggen dat de een gelijk heeft en de ander niet, maar het is goed om hen, indien nodig, een platform te geven om hun mening openlijk te bespreken. We zullen onze aanpak zeker niet veranderen.

Nog geen twee jaar geleden had Hamilton de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet teruggefloten, die hem 'een kleine neger' had genoemd. "Deze archaïsche mentaliteit moet veranderen en heeft geen plaats in onze sport", had hij gezegd, "Ik ben mijn hele leven al omringd door deze houdingen en gerichtheid. Ik heb genoeg tijd gehad om te leren." En zelfs toen hij een regenbooghelm droeg, ter ondersteuning van de LGBTQI+-gemeenschap, tijdens de grand prix in Saoedi-Arabië, een land dat homoseksualiteit bestraft met gevangenisstraf en geseling; Hamilton had met zijn strijd nogmaals het belang van burgerrechten in de huidige samenleving onderstreept. Net zoals voor hem, de enige zwarte coureur in de Formule 1, het steunen van Black Lives Matter een bewuste keuze was, gerijpt in de bijna eenzaamheid van een Circus dat zich – zoals zo vaak – afkeerde. 

Geschreven door Michael Zippo

Michael Zippo, gepassioneerde webmaster en uitgever, valt op door zijn veelzijdigheid in online verspreiding. Via zijn blog onderzoekt hij onderwerpen variërend van het vermogen van beroemdheden tot de bedrijfsdynamiek, de economie en de ontwikkelingen op het gebied van IT en programmeren. Zijn professionele aanwezigheid op LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/michael-zippo-9136441b1/ - is een weerspiegeling van zijn toewijding aan de industrie, terwijl het beheren van platforms zoals EmergeSocial.NET en theworldtimes.org benadrukt zijn expertise in het creëren van informatieve en actuele inhoud. Michael is betrokken bij belangrijke projecten zoals python.engineering en biedt een unieke ervaring in de digitale wereld, waarbij hij het publiek uitnodigt om samen met hem de vele facetten online te verkennen.

News

News archive

4/2024 » 3/2024 » 2/2024 » 1/2024 » 12/2023 » 11/2023 » 10/2023 » 9/2023 » 8/2023 » 7/2023 » 6/2023 » 5/2023 »