Roland Kahn vermogen en reis naar succes en ambities

Roland Kahn vermogen

In de zakenwereld worden sommige individuen niet alleen bekend vanwege hun financiële succes, maar ook vanwege de durf waarmee ze hun ambities nastreven. Roland Kahn, vaak Mr. CoolCat genoemd, is zo'n opmerkelijke figuur in het ondernemerslandschap. Dit artikel duikt in het intrigerende leven van Roland Kahn, zijn indrukwekkende vermogen en zijn niet-aflatende jacht op dromen en rijkdom.

Van CoolCat tot de Quote 500

De reis van Roland Kahn naar succes is ronduit buitengewoon geweest. Het modemerk CoolCat, dat hij dertig jaar geleden samen met zijn toenmalige vrouw oprichtte, katapulteerde hem naar de ranglijst van de rijkste van Nederland. Ondanks dat hij een prominent lid is van de felbegeerde Quote 500, past Roland Kahn niet in het stereotype beeld van een modemagnaat. Hij grapte ooit op humoristische wijze: "Ik hou van Italiaanse kleding, Dolce & Gabbana en Prada. Mijn figuur past daar goed bij."

Maar bescheidenheid is geen eigenschap die vaak wordt geassocieerd met meneer Kahn. Hij verklaarde trots: "Ik heb mezelf overtroffen." Toch doelde hij niet eens op zijn omvangrijke zakenimperium, dat hem inderdaad tot een van de rijkste mensen van Nederland heeft gemaakt. "Ik ben 62, heb 13 procent lichaamsvet en een prachtige 32-jarige vrouw die me net een kind heeft gegeven."

Dromen om de multiculturele Brenninkmeijers te worden

De ambities van Roland Kahn reiken veel verder dan de mode-industrie. Hij streeft ernaar om het multiculturele equivalent te worden van de familie Brenninkmeijer, wier fortuin wordt geschat op maar liefst 20 miljard euro. Hoewel hij misschien niet zo rijk is als de Brenninkmeijers, wordt het vermogen van Roland Kahn nu geschat op ruim 250 miljoen euro.

De uitbreiding van Kahns rijk

Kahns opmerkelijke succesverhaal begon met CoolCat, een modewinkel die hij en zijn vrouw 30 jaar geleden oprichtten. Door de jaren heen groeide het uit tot een winkelketen met 130 winkels. Vanaf 2005 begon Kahn aan een agressieve expansie door in moeilijkheden verkerende bedrijven over te nemen en deze nieuw leven in te blazen.

Zijn meest opmerkelijke succes kwam in 2010 toen hij 400 winkels van M&S Mode overnam, die hij omschreef als een "saaie puinhoop waar alleen oudere vrouwen winkelden". Opmerkelijk genoeg maakte hij de keten weer winstgevend. Zijn scherpe zakelijk inzicht wankelde echter toen hij in 2011 het lingeriemerk Sapph kocht en toegaf: "Ik kocht het uit pure lust." Hij realiseerde zich al snel dat Sapph slecht werd beheerd en beschreef het als een ‘beerput’.

Ondanks de aanvankelijke uitdagingen slaagde Kahn erin het imago van Sapph nieuw leven in te blazen, in het besef dat er een meer op vrouwen gerichte aanpak nodig was. Deze transformatie trok Sapph uiteindelijk uit het slop.

Het bescheiden begin van een vasthoudende ondernemer

De reis van Roland Kahn naar succes kende een bescheiden begin. Hij komt uit een Amsterdams katholiek-joods gezin. Zijn vader nam het bedrijf van zijn grootvader over, maar beheerde het slecht, wat binnen twee jaar na het overlijden van zijn grootvader tot een faillissement leidde. Dit leidde ook tot de ontbinding van het huwelijk van zijn ouders.

Khan groeide op in financieel moeilijke omstandigheden en werd zijn eerste droom. Hij stelde zich een winkelketen voor waar ouders met beperkte middelen betaalbare kleding voor hun kinderen konden kopen, zodat ze er op hun best uit zouden zien.

Zijn droom bestond aanvankelijk uit vijftien winkels en de eerste stappen daartoe zette hij op 17-jarige leeftijd toen hij bij De Bijenkorf ging werken. Hij begon als ‘assistent van de assistent van de assistent-inkoper’. Op 24-jarige leeftijd opende hij zijn eerste boetiek, Privé, aan de Nieuwendijk in Amsterdam. De winkel werd snel populair onder prijsbewuste ouders en binnen drie jaar was Kahn miljonair geworden.

Een onwankelbaar geloof in fysieke winkels

In een tijdperk waarin de opkomst van e-commerce het voortbestaan van fysieke winkels heeft bedreigd, is het vertrouwen van Roland Kahn in de kracht van de fysieke detailhandel resoluut gebleven. "De ondergang van de winkelstraat wordt vaak voorspeld", zei hij onlangs. "Ik begrijp dat het niet altijd het hart van Amsterdam of Rotterdam is, maar sterke merken blijven bestaan."

Een vasthoudende geest en het lef van een straatvechter

Kahns vasthoudendheid reikt verder dan het bedrijfsleven. Toen minister Lilianne Ploumen in 2013 CoolCat bekritiseerde vanwege het vervaardigen van kleding in onveilige fabrieken in Bangladesh, gaf Kahn niet terug. In plaats daarvan bestempelde hij Ploumen als een ‘waardeloze minister’ en ‘iemand die als een zeemeeuw op je hoofd poept’. Hij daagde zelfs de minister en de krant AD voor de rechter.

Khan's voornaamste doel was echter om in gesprek te gaan met Ploumen. Toen een directe dialoog niet mogelijk was, bedacht hij een ingenieus plan. Tijdens het jaarlijkse fondsenwervende evenement Serious Request van 3FM bood hij op een door Ploumen geschonken prijs: een dagje shoppen met de minister. Het plan van Kahn was om haar naar een CoolCat-winkel te brengen, maar toen het ministerie er lucht van kreeg, trok de minister haar aanbod in.

Nooit op lauweren rusten

Op 63-jarige leeftijd, met een nettowaarde van ongeveer een kwart miljard euro, blijft Roland Kahn verre van stilzitten. Onlangs lanceerde hij een nieuwe winkelketen, wat bewijst dat hij niet iemand is die op zijn lauweren rust. Zoals hij het treffend verwoordt: 'Denk je dat iemand ooit succesvol is geworden door op zijn luie achterste te gaan zitten?'

Conclusie

Het leven en het succesverhaal van Roland Kahn zijn een bewijs van de veerkracht en het lef van een echte ondernemer. Vanaf zijn begin in de mode-industrie bij CoolCat tot zijn uitbreiding naar verschillende andere bedrijven, is Kahns reis naar rijkdom en bekendheid opmerkelijk. Hoewel zijn vermogen misschien niet kan wedijveren met de rijkste families van Nederland, zijn zijn ambities grenzeloos en blijft zijn vastberadenheid onwrikbaar. Roland Kahn is een goed voorbeeld van een persoon die dromen en succes blijft najagen, waar zijn reis hem ook heen brengt.

Geschreven door Michael Zippo

Michael Zippo, gepassioneerde webmaster en uitgever, valt op door zijn veelzijdigheid in online verspreiding. Via zijn blog onderzoekt hij onderwerpen variërend van het vermogen van beroemdheden tot de bedrijfsdynamiek, de economie en de ontwikkelingen op het gebied van IT en programmeren. Zijn professionele aanwezigheid op LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/michael-zippo-9136441b1/ - is een weerspiegeling van zijn toewijding aan de industrie, terwijl het beheren van platforms zoals EmergeSocial.NET en theworldtimes.org benadrukt zijn expertise in het creëren van informatieve en actuele inhoud. Michael is betrokken bij belangrijke projecten zoals python.engineering en biedt een unieke ervaring in de digitale wereld, waarbij hij het publiek uitnodigt om samen met hem de vele facetten online te verkennen.

News

News archive

2/2024 » 1/2024 » 12/2023 » 11/2023 » 10/2023 » 9/2023 » 8/2023 » 7/2023 » 6/2023 » 5/2023 » 4/2023 » 3/2023 »