Change language

Pamela Reif: Waarom haar transfobische uitspraken laten zien hoeveel werk we nog moeten doen als samenleving

Pamela Reif: Waarom haar transfobische uitspraken laten zien hoeveel werk we nog moeten doen als samenleving

Pamela Reif heeft een video geplaatst met transvijandige woorden en uitspraken. De video is verwijderd, maar het schandaal is er nog steeds. Waarom Pamela Reif's clip laat zien wat we allemaal beter moeten doen als samenleving om iedereen gelijk te behandelen.

Ondernemer Pamela Reif plaatste op 16 maart 2023 een videoclip op TikTok waarin ze het filter "Bold Glamour" gebruikte en dankzij het resultaat daarvan transvijandige uitspraken deed. Niet alleen gebruikte ze het woord "tranny", een scheldwoord voor transseksuele mensen, nee, ze zeurde ook dat het filter haar mooi moest maken, maar dat ze er nu uitziet als een "tranny". Dat is alles; maar zeker niet oké.

Pamela Reif: Daarom zijn haar uitspraken trans-vijandig

Wie het woord "tranny" gebruikt, doet dat nooit in een positieve context. Dat maakt het een belediging, een scheldwoord – een woord dat een minderheid marginaliseert en negatieve connotaties heeft. Dat kun je niet doen. Nooit. 

Dat Pamela Reif niet tevreden is met het resultaat van het "Bold Glamour" filter, dat ze zichzelf er niet mooi mee vindt, maar er nu "als een tranny" uitziet, is niet minder problematisch: want daarmee insinueert de ondernemer trans* mensen dat ze nooit mooi zouden zijn of kunnen zijn. Dat is natuurlijk smaad in zijn puurste vorm. En deze als-dan-houding is altijd verkeerd tegenover alle mensen. Alle mensen zijn mooi – zonder beperking. Zo eenvoudig.

Pamela Reif: Wat is er gebeurd sinds de video?

Pamela Reif, fitnessicoon, voedselexpert en ondernemer, met een dikke negen miljoen volgers op Instagram, sloeg de plank echt mis met haar uitspraken in haar (inmiddels verwijderde) video over de "Bold Glamour" filter: ze kwetste, beledigde en discrimineerde helaas ook mensen. Als publiek figuur let Pamela Reif echter goed op om content te produceren die niemand op de tenen trapt of aanstoot geeft. 

In een eerste verontschuldiging zei Reif:

"Het spijt me uit de grond van mijn hart dat de gezichtsfiltervideo zo ongelooflijk verkeerd overkomt. Het was geen seconde zo bedoeld en mijn echte volgers weten dat ik absoluut niets tegen homo's, transvrouwen of of heb."

Dat is niet genoeg.

Reif treedt op als publiek figuur, het maakt niet uit of haar "echte volgers" weten hoe iets bedoeld is – het moet voor iedereen te begrijpen zijn. Dat ze ook in deze eerste verontschuldiging de fout niet bij zichzelf ziet, maar de schuld van zich afwerpt, maakt het er niet beter op: want in dit geval kan ze niet bepalen dat mensen die zich beledigd voelen door haar uitspraken zich niet beledigd moeten voelen, omdat dat niet haar bedoeling was. En – voor de goede orde – de video lijkt niet verkeerd, maar beledigend voor een gemarginaliseerde groep in onze samenleving.

Pamela Reif heeft inmiddels in een verklaring toegegeven dat ze niet wist dat "tranny" een belediging was voor transgenders. Ze ging ervan uit dat het een afkorting was. Dat is nogal achterhaald, zoals ze zelf toegeeft: "Ik had dat zeker moeten weten met mijn kennisniveau, mijn leeftijd en mijn bereik."

Pamela Reif: Dit is waarom de discussie over haar video zo belangrijk is

Pamela Reif's onwetendheid legt een veel groter probleem in onze samenleving bloot: Onwetendheid. Omdat cis-mensen (d.w.z. mensen wiens genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat hen bij de geboorte werd toegewezen op basis van hun genitaliën) niet te maken hebben met hoe het is om lid te zijn van de LGBTQIA+ gemeenschap. 

Dus leven zij maar al te vaak in hun bubbel waar termen als "flikker" of "tranny" heel normaal worden gebruikt – zonder het besef dat dit andere mensen discrimineert en beledigt. En dat is precies wat er moet veranderen. 

Een vrije, diverse samenleving waarin gelijke rechten voor ALLE mensen in de basiswet zijn vastgelegd, moet voldoende weten wat discriminatievrij gedrag en discriminatievrij taalgebruik inhoudt. En dat een samenleving die niet inclusief, divers en gelijk is niet wenselijk is, staat voor de meeste mensen buiten kijf. Natuurlijk, niemand is perfect, en vooral de richtlijnen voor discriminatievrij taalgebruik moeten steeds weer worden aangepast; maar men moet de aanspraak hebben om hierin geïnteresseerd te zijn – en uiterst voorzichtig met uitspraken die gemarginaliseerde groepen raken.   

Video's als die van Pamela Reif voeden natuurlijk het debat dat cis-mensen voeren: "Alles moet nu wakker worden", "men zou dat nog mogen zeggen", "zo was het niet bedoeld". Dat is makkelijk gezegd als je niet weet hoe het is om van jongs af aan gediscrimineerd te worden omdat je niet hetero bent – of in het verkeerde lichaam geboren.  

We moeten allemaal leren, onze woordenschat en onze manier van omgaan met elkaar aanpassen zodat empathisch samenleven mogelijk wordt.

Pamela Reif kreeg terecht een shitstorm over zich heen met haar transfobische uitspraken. Maar het feit dat ze de aandacht heeft gevestigd op een veel dieper liggend probleem in onze samenleving, namelijk onwetendheid en gebrek aan kennis, is misschien in ons aller voordeel: 

Mensen, praat met elkaar, informeer jezelf, leef niet naast maar met elkaar en wees verdomd aardig voor je medemensen – ongeacht tot welk geslacht, huidskleur, seksuele geaardheid of religie ze behoren.

Geschreven door Michael Zippo

Michael Zippo, gepassioneerde webmaster en uitgever, valt op door zijn veelzijdigheid in online verspreiding. Via zijn blog onderzoekt hij onderwerpen variërend van het vermogen van beroemdheden tot de bedrijfsdynamiek, de economie en de ontwikkelingen op het gebied van IT en programmeren. Zijn professionele aanwezigheid op LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/michael-zippo-9136441b1/ - is een weerspiegeling van zijn toewijding aan de industrie, terwijl het beheren van platforms zoals EmergeSocial.NET en theworldtimes.org benadrukt zijn expertise in het creëren van informatieve en actuele inhoud. Michael is betrokken bij belangrijke projecten zoals python.engineering en biedt een unieke ervaring in de digitale wereld, waarbij hij het publiek uitnodigt om samen met hem de vele facetten online te verkennen.

News

News archive

2/2024 » 1/2024 » 12/2023 » 11/2023 » 10/2023 » 9/2023 » 8/2023 » 7/2023 » 6/2023 » 5/2023 » 4/2023 » 3/2023 »